ŽIVI ZID STAVIO POZNATOG INOVATORA NA LISTU

KAKO UPREGNUTI GRAVITACIJU? – ŽIVI ZID IMA BOJOVNIKA I ZA OVO POLJE

 

IVAN JAKOBOVIĆ  – „Moj izum je UV-ozonski auspuh koji izbacuje kisik, vodu i CO2 umjesto štetnih plinova. Tvornica po ovom patentu u kojoj sam suvlasnik već radi u Kanadi“. Jedino ovaj patent rješava „muljaže“ s emisijama ispušnih plinova. ŽIVOZIDAŠ tu nije stao.

 

Ivan Jakobović se proslavio postrojenjem za bio-dizel s 0% sumpora. Patent je prodan za pristojan iznosu Belgiji gdje je za zasluge dobio i titulu viteza i poziv kako bi svoj laboratorij ( i adresu) preselio u tu zemlju. Pristojno se zahvalivši belgijskom Visočanstvu, ostao je u D. Bebrini kraj Slavonskog Broda. Potom je zablistao s auspuhom koji umjesto ispušnih plinova izbacuje „radensku“- smjesu H2O i C02. Sad je odlučio obuzdati i gravitaciju. Poznati brodski inovator, izišao je još jedan izum koji bi mogao donijeti svijetu pomak u „novo normalno“. No u Hrvatskoj nikad ne ide sve glatko …

„Inovacije i  ideje su čudan proces“ kaže Ivan. „Prije nekoliko godina bio sam kod prijatelja na Malom Lošinju i zapuhnuo nas je smrad iz kanti za smeće odmah uz rivu. Vratio sam se doma  i u tri tjedna napravio (i patentirao o.a.) kantu za smeće s dozatorom i ionizatorom koji sprečavaju nastanak bakterija“.

Tadašnjem gradonačelniku Lošinja, sadašnjem ministru turizma predložena je suradnja na uklanjanju smrada iz zraka ali sve je završilo samo na osmjehu. Kao i obično patent je prodan van RH. … no to nije obeshrabrilo Ivu. „Razmišljao sam o Teslinoj pumpi, levitaciji i recikliranju magneta koji ostaju nakon što hard disk drive (HDD) propadne. U njih je uložena energija i novac u stvaranje koja se možda može dobiti natrag“. Nastupio je jedan od onih trenutaka epifanije koji je inovatorima tako svojstven – nastao je prototip nazvan „D-stroj“.

 

Prikaz D-stroja. Na slici se vide Al-diskovi s umetnutim magnetima i snopovi cijevi.

 

Pojednostavljeno rečeno, aluminijski diskovi u koje su umetnuti magneti vrte se na osovini pognojenoj elektromotorom/generatorom. Između diskova su provučeni snopovi bakrenih cijevi kroz koje prolazi bilo koji fluid. Rotacija magneta izaziva toplinsku indukciju u Cu-cijevima i grijanje fluida u njima.

Prva i očigledna primjena – grijanje vode/alkohola/radnog fluida naišla je na kritike konzervativnijih inženjera. Primjedba je opravdana, to isto se može raditi s bojlerom i električnim grijače. No previdjeli su nešto impresivno – ovaj stroj definira temperaturu i tlak preko broja okretaja elektromotora (i povratne veze) te može laboratorijski/tehnološki/industrijski proces voditi do sada nerealiziranih točnosti u promjenama stanja radnog fluida. Primjerice u postupku izgradnje nano-polimera. Interes je pokazao strojarski fakultet jer se sada mogu  testirati radni mediji za kružne (toplinske) procese.

U električnim vozilima klimatizacija je nezgodan proces jer se mora koristiti električna energija iz baterije koja je dimenzionirana „na knap“ – jedva ima dosta za pogon vozila.  Na ovaj način regenerativnim kočenjem energija se predaje radnom fluidu na svakoj nizbrdici/kočenju … ne mora se ponovo vračati u bateriju i time se smanjuje entropija procesa …

Druge primjene nisu tako bombastične. D-stroj može preko spojke koristiti okretni moment u elektro-automobilima radi grijanja/hlađenja prostora vozila što je do sada bika poprilična prepreka. Najzanimljivija primjena mogla bi biti u modernim liftovima. Stari su liftovi imali mehaničko kočenje pri silasku, potom su došli sustavi s generatorskim kočenjem (ili regenerativnim kočenjem kako to popularno znaju nazivati auto-magazini o. a. ) i završnom mehanikom jer zadnjih 10-15% prije konačnog zaustavljanja generatorsko kočenje nije efikasno. Sad bi svaki lift u silasku kroz visoke zgrade predavao višak potencijalne energije radnom fluidu radi grijanja/hlađenja. Carnotov kružni ciklus i na njemu bazirani motor sad su dobili savršenu nadopunu kroz Jakobovićevu inovaciju

Mali podsjetnik iz Wikipedije;

Carnotov toplinski motor. Toplinski motor prenosi energiju iz toplijeg (ogrjevnog) spremnik u hladniji (rashladni) spremnik, te pritom dio te energije pretvara u mehanički rad. Ciklus se također može obrnuti. Sustavu se može dovoditi rad izvana, te se on onda ponaša kao toplinska pumpa (dizalica topline). Carnotov ciklus je kružni proces s najvišim stupnjem korisnosti, odnosno najveći dio primljene topline pretvara u rad, te najveći dio rada iskorištava za dizanje topline.

Jednostavnim jezikom Hrvata rečeno, ako postoje spremnici s radnim fluidom različitih temperatura (vodom, klimatizacijskim plinom, …) između njih se može voditi kružni proces radi grijanja ili hlađenja prostora koji želimo. Ivanov D-stroj daje efikasnu kariku koja je do sada nedostajala …

Simpatični predstavnik Živog Zida pokazao je kako se može ne samo protiv banaka nego i protiv gravitacije …

 

 

Zoran Grgić mag. ing.

 

 

 

 

 

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.