Zašto solimo vodu prilikom kuhanja tjestenine?

Jedan od osnovnih koraka prilikom kuhanja tjestenine je soljenje vode u kojoj ćete skuhati tijesto. Ako ste ikada zaboravili na taj korak, vjerojatno ste primijetili da okus tijesta nije baš dobar te ga ne može popraviti čak ni najukusniji umak.

Tradicionalni recepti nalažu soljenje vode prije kuhanja tjestenine, no što o toj temi kažu istraživanja? Znanstveno govoreći, postoji samo jedan valjan razlog za soljenje vode za tjesteninu – na taj način se ravnomjerno zasoli svaki komad tijesta, izvana i iznutra. U kulinarskim školama kuhare se podučava začinjavanju jela pomalo, od prvog koraka, jer to pojačava svaki sastojak i stvara postupne, složenije okuse. Ista se filozofija primjenjuje pri kuhanju tjestenine gdje soljenje vode predstavlja postavljanje temelja za odličan obrok.

Što se tiče količine soli, većina stručnjaka preporučuje oko 6 grama soli na nešto malo manje od 4 litre vode ili na 450 g tjestenine. Nakon što se sol otopi voda za kuhanje tjestenine trebala bi biti lagano zasoljena, nikako prejako slana. Ta količina soli nije zabrinjavajuća. Naime, tjestenina neće upiti cijelu količinu soli. Procjenjuje se da 450 g tjestenine apsorbira samo oko četvrtinu te količine soli.

Kuhinjska sol, košer sol, morska sol … bilo koja od ovih vrsta soli bit će dobar izbor, no izbjegavajte jodiranu sol jer će tjestenini dati loš okus. Ako koristite sol čije zrno je sitnije od košer soli, prvo dodajte žlicu soli pa dodajte još malo po ukusu.

I za kraj, kada savršeno kuhanu tjesteninu pomiješate s umakom, nemojte odmah bacati vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Škrobna, slana voda od tjestenine čarobni je dodatak koji će vašem jelu dati okus baš poput onog iz restorana.

 

Izvor: tportal

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.