FaH

VLADA IZGUBILA PODRŠKU BRANITELJA!? Vođe braniteljskog prosvjeda jasni – ”Nismo mi Plenkovićevi ni ničiji glasači”

Mlađe generacije već su naviknule na prepucavanje celebritija preko tabloida, a ovih dana opća populacija u čudu promatra razmjenu različitih mišljenja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Dobro se oni poznaju, još od školskih dana, ali su do sad uvijek bili na politički suprotnim stranama, barem se tako čini na prvi pogled običnih smrtnika koji nikad nisu zakoračili u politiku.

Jedan je friško pečeni tuđmanist koji je svoju političku karijeru gradio prvo u diplomaciji, pa se s tim iskustvom odlučio „nenadano“ posvetiti problematici na rodnoj mu grudi i izvesti sigurnu Hrvatsku na pravi put. Drugi je zakleti socijaldemokrat koji ovih dana pokazuje više tuđmanske brige za narod nego svojevremeno Karamarko koji je izjavom o lustraciji nastojao prikazati sebe kao jedinog političara na sceni koji je istinski razumio daljnje Tuđmanove namjere. Milanović je odlučio verbalno lustrirati sve redom i čini se kako neće prestati.

U nizu doskočica o anemiji, šmrkanju, košarci, diplomaciji i svemu što Milanović i Plenković znaju jedan o drugome, na meti su se našli i hrvatski branitelji, organizatori višegodišnjeg prosvjeda u Savskoj 66, a koje su pojedini mediji posprdno prozvali „šatoraši“. Neki od vođe tog prosvjeda bili su Josip Klemm i Dražimir Jukić koji su se nakon prosvjeda potpuno povukli iz javnog života. Međutim, njihov utjecaj na politička događaja tog vremena neki izgleda nisu zaboravili.

‘Nismo mi Plenkovićevi ni ničiji glasači. A što se tiče pitanja tko je koga snimao, s obzirom da smo imali dobre pretpostavke da Milanović snima taj sastanak mi smo se željeli također osigurati da javnost može vidjeti i čuti što tko misli, pa smo snimali i mi i jednostavno izašli s istinom. To što je njemu sve to naškodilo, za to mi nismo krivi, samo smo htjeli pokazati njegovo pravo lice. Mi smo se borili za prava branitelja i invalida i samo željeli s njime razgovarati, jer svo to vrijeme šatora u Savskoj nije htio razgovarati s nama. A danas kada vidim kako se dvojica predsjednika javno prepucavaju, siguran sam da smo mi branitelji bili sto posto u pravu što smo prosvjedovali, kada vidim do čega su nam doveli državu,’ izjavio je jučer za Večernji list Dražimir Jukić.  Klemm nije bio toliko rječit, ali se potrudio ograditi i od Milanovića i od Plenkovića riječima ‘Plenković nema veze sa sastankom iz 2016. godine. Ispalo je da smo tada bili puno mudriji od Milanovića i nismo ni znali koje će gluposti izgovoriti. Mislio sam da je puno pametniji, a on je pred nama htio zveckati oružjem na što sam mu rekao da mi nismo za takvu opciju jer znam što rat nosi. Mislim da ta izjava postoji i na snimci.’

Koliko god se obje izjave činile banalne iz njih se lako može iščitati kako obojica sugovornika ne ljube politički previše niti jednog aktualnog lidera najviših državnih institucija s  Markovog trga i Pantovčaka. Iako se u vrijeme prosvjeda hrvatskih branitelja provukla priča kako su upravo branitelji odrađivali HDZ-u uvodnu kampanju i time se riješili Milanovića, danas bi situacija lako mogla biti obrnuta, naravno ako je teza istinita. Ako hrvatski branitelji brane samo određene politike, a ne interese svoje skupine i hrvatskog naroda, onda bi bilo za očekivati još pokoji udarac Milanoviću i obranu Plenkovića. Iz izjava vođa prosvjeda jasno je kako Plenković zaštitu nema niti će hrvatski branitelji ‘opaliti po šmrkavom nosu’ Milanovića. Dodajmo kako je predsjednik jučer istaknuo svoje zdravstvene probleme s kojima se bori, točnije alergijama.

Klemm i Jukić vide ‘do čega su nam doveli državu’ , ali ne poduzimaju ništa. Razlog tome su možda slabo Jukićevo zdravlje ( prema izvoru nekoliko puta je viđen kako posjećuje KBC Zagreb) i Klemmovo  izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne ( čiji početak se uskoro očekuje ). Možda su se hrvatski branitelji konačno opametili i ovaj put neće biti topovsko meso za hrvatske političare nego spremaju  i oni koji potez. Naime svi koji iole prate državnu politiku jasno vide deficit hrvatskih branitelja u dužnosničkim redovima i utjecaj te populacije na nacionalnu politiku.  Očito niti SDP, niti HDZ nisu dali na značaju hrvatskim braniteljima u politici, osim onima s kojima mogu upravljati, a nisu se posebno potrudili ni kazniti i procesuirati one koji su nanosili teške žrtve braniteljima i hrvatskom narodu. Jukić i Klemm to sigurno vide.

‘… mi nismo za takvu opciju jer znam što rat nosi,’ zaključio je Klemm. Možda će posljednje generacije hrvatskih branitelja uskoro kreirati vlastitu opciju, političku.

Autora: Rebeka Horvat/Priznajem.hr

Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.