Uvođenjem ovih pet prehrambenih navika snizite razinu kolesterola

Implementiranjem ovih navika mogli biste dugoročno zaštititi srce.

Ako se borite s visokim kolesterolom, niste jedini. Nažalost, ako ga se ne liječi, on može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, moždanog udara i rane smrti. Srećom, možete si pomoći i ovim prehrambenim navikama sniziti kolesterol.

Započnite dan zobenom kašom

Ako želite zdraviji početak dana, doručkujte zobenu kašu.

“Beta-glukan je topivo vlakno koje se nalazi u zobenoj kaši i pomaže sniziti kolesterol i da se dulje osjećamo siti”, kaže nutricionistica Kristen Fleming.

Povećajte unos nezasićenih masti

I dok zasićene masti povećavaju kolesterol, one nezasićene rade suprotno.

“Nezasićene masti su korisne jer snižavaju kolesterol i tlak, a i dalje tijelu daju energiju”, kaže Fleming i dodajte kako se one nalaze u ribi poput lososa i tune, zatim bademima i orasima te biljnim uljima poput suncokretovog, maslinovog, kukuruznog i orahovog.

Okrenite se biljnim izvorima proteina

Ako vam se prehrana inače temelji većinom na mesu, dobro bi bilo da u nju uključite više biljnih izvora proteina.

“Vegetarijanstvo ne samo da pomaže pri mršavljenju nego snižava i kolesterol. Samim time rizik od visokog tlaka i srčanih bolesti značajno se može smanjiti”, kaže Fleming.

Povećajte unos vlakana

Ne samo da ste od vlakana siti nego ona i snižavaju kolesterol.

“Vlakna u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i povrću poznata su po tome da snižavaju kolesterol i da bi trebala biti dio svačije prehrane. Generalno, u prehranu želite uključiti što više vlakana. Ona topica posebno su dobra jer se na njih veže kolesterol te tako sprječavaju da ga tijelo apsorbira”, kaže nutricionistica Eleana Kaidanian.

Probajte isprekidani post

Ako imate visok kolesterol, isprekidani post mogao bi biti najbrži način za snižavanje istog.

“Istraživanja pokazuju da bi isprekidani post mogao biti dobra strategija za snižavanje lošeg kolesterola i podizanje dobrog kolesterola”, kaže nutricionistica Dawn Jackson Blatner. Ako se želite okušati u ovom, ona napominje i da je model 16-8, u kojem osam sati jedete i pijete samo vodu, a 16 sati postite, najodrživiji za većinu ljudi, piše Eat this.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.