Slavonski Brod ima jednu od najljepših trkačkih ruta u Hrvatskoj – 4. mjesto u top 10

TOP 10 NAJBOLJIH RUTA ZA TRČANJE U HRVATSKOJ!

1. Bošana (Pag) – kampSv. Duh – Bošana (Pag), 14 km, 230m+

Moja omiljena staza za trčanje nalazi se na otoku Pagu, na staroj (uglavnom makadamskoj) cesti iz Paga prema Novalji. Staza počinje u Bošani, dijelu grada Paga do kojeg je vrlo jednostavno doći. Iz grada ide se u smjeru sjevera, cestom uz more. Otprilike kilometer nakon zadnjih kuća koje spadaju pod Pag počinje Bošana, malo izdvojeno mjesto posebno po šumi kojom je prekrivena. Nakon još otprilike kilometar i pol doći ćete do kraja Bošane gdje ćete uočiti tablu koja označava posebni rezervat šumske vegetacije. Tu je mali parking gdje možete ostaviti automobil i usput se spustiti malo niže kako biste vidjeli prekrasnu plažu Rozin bok.

Prvih kilometer i pol trči se kroz šumu po asfaltiranoj cesti do Svete Marije, mjesta s nekoliko kuća. Nakon Sv. Marije nastavlja se po makadamu. S lijeve strane počinje vrlo strma staza za najviši paški vrh, Sveti Vid (351 m), a s desne strane ide pogled na niz čudesnih plaža; Paška vrata i Velebit. Nakon nešto više od 2 km s desne strane nalazi se standardna pozicija za fotografiranje, oznaka za 15.meridijan koji tamo prolazi. Slijedi još jedno mjesto za samo par kuća, Sveti Marko. Staza nastavlja uz niz uvala-plaža, od kojih posebno valja istaknuti 750 metara dugačku plažu Filino. Dio puta do plaže Filino je “najteži”, radi se o nekih 500 metara stalnog laganog uspona. Nakon toga slijedi lagano spuštanje prema kampu Sveti duh. S lijeve strane proći će te pored stare jame za iskop pijeska, a na tom dijelu očekujte česte susrete sa stadima ovaca. Kraj ovog dijela staze je valovit, prvo ide uspon (dolazak na asfaltirani dio) pa silazak do ulaska u kamp Sv. Duh. Staza u jednom smjeru je dugačka 7 km. Za one željne veće dužine, predlažem da iznad kampa pretrče cestu Pag – Novalja i makadamskim putevima nastave do Gajca, apartmanskog naselja blizu Novalje, što će im donijeti novih 5 km u jednom smjeru.

2. Dramalj, Crikvenica

Staza ide uz more bez velikih uspona, ujutro je najbolja jer je u hladu. Nakon 1 km dolazi se do Kačjaka, malog poluotoka koji ima trim stazu i zamišljen je kao sportski kompleks. Pogled gleda na Krk, uvalu Klimno i nježno osunčanu bonacu u rano jutro. Krug po poluotoku te se može produžiti: nazad prema početku, prema Jadranovu po novoj cesti ili prema početku pa skroz uz obalu do Selca.

Za svakoga po nešto. Svima koji se zateknu u Crikvi, ova ruta je super! Najbolje je kad sretneš ekipu koja se vraća iz izlaska!

3. Rt Kamenjak, Premantura, Istra

Na najjužnijem dijelu Istre smješten je poluotok Kamenjak. Miris ljekovitog bilja i soli, zujanje pčela i žamor mora na Kamenjaku se najbolje može doživjeti u rano proljeće i kasno ljeto. Prije gotovo 100 milijuna godina Kamenjakom su hodali dinosauri, a danas u ljetnim mjesecima sve vrvi od hodača, trkača, biciklista i automobila. Rt Kamenjak je prepun makadamskih cesta, uskih puteva i biciklističkih staza.

Krug od 15-20 km sa 150-ak metara nadmorske visine može se postići spajanjem Gornjeg i Donjeg Kamenjaka. Ako vam je start u centru Premanture (kod Crkve i tornja), kreni prema sjeveru u smjeru Pule. 100 m od table da napuštate Premanturu skrenite blago u lijevo te nastavite makadamskom cestom lagano se uspinjući do vrha Gornjeg Kamenjaka na kojem se nalazi veliki križ. S tog mjesta „puca“ lijep pogled na Pulu i Volme prema sjeveru, Pomer i Medulin prema istoku te na sami Rt Kamenjak prema jugu. Krenite natrag spuštajući se po nizbrdici 100m te skrenite prvo desno kako bi trčali uz pogled na pučinu sa zapadne strane te opet izbijate na poznatu stazu kojom se vraćate na sami ulazak u Premanturu. Iza sportskog igrališta skrenite desno na asfaltiranu cestu koja vodi do službenog ulaza u Kamenjak (kućica sa rampom). Dalje imate više staza do samog Rta, a moja je preporuka da krenete prema uvali Polje i nakon toga uskim putevima cijelo vrijeme trčeći uz more obiđete preostale uvale do Safari bara. Tu možete podijeliti makadamsku cestu s autima ili proći istočnu stranu Kamenjaka kako bise opet vratili u centar Premanture i na svoju početnu točku.

4. Slavonski Brod, uz rijeku Savu

Polojska cesta u Slavonskom Brodu je ne zaobilazna ruta za sve rekreativce pa samim time i trkače. Neformalni start trkačke rute je kod kompleksa sportske dvorane Vijuš i gradskih bazena smještenih tik uz rijeku Savu. Ima veliki parkirni prostor, kaoi odličan plato za zagrijavanje.

Ruta kreće od bazena tzv. polojskom cestom prema jednoj od najljepšoj riječnih plaza u Hrvatskoj; Poloju. Cijela dužina je asfaltirana ( može se trčati i po travnatom terenu uz stazu), prolazi cijelom dužinom pored rijeke Save, konkretnije uz prekrasnu splavarsku ulicu, a uz rutu se nalaze sprave za vježbanje i skate park.

Od bazena do Poloja dužina je 2,5 km. Na Poloju je zaokret, uz napomenu da možete i produžiti rutu (mi ju zovemo džepovi ) kružeći oko kućica neposredno uz veliku pješčanu riječnu plažu. Za one koji su željni malo više prirode, mogu dio puta trčati i kroz šumski dio te osjetiti malo trail ugođaja.

Na stazi se nalazi tri replike starih slavonskih dvorišnih pumpi s vodom i nemate potrebu nositi sa sobom osvježenje.

Vraćate se istom rutom prema bazenima gdje zaključujete otrčanih 5km. Ali tu nije kraj. Željni veće dužine produžujete uz Savu prema mostu. Trčite prekrasnom savskom šetnjicom (Kejom) do mosta nešto kraćom dužinom od 2km gdje radite zaokret.

Uz taj dio puta će Vas nezaobilazno pratiti kajakaši, šetači. Trčat ćete pored baroknog Franjevačkog samostana, pored Trga Ivane Brlić Mažuranić, glavnog gradskog trga koji je 2006. dobio nagradu HTZ-a za najljepši trg u Hrvatskoj.

Ispod mosta slijedi zaokret, pozdravljaju Vas usidreni riječni brodovi i ribiči s jedne strane, a s druge strane barokna i veličanstvena Tvrđava brod. Vraćajući se natrag ste trčali nepunih 10km, ali s gore spomenutim džepovima na Poloju, imate desetku nogama.

To je ta trkačka ne zaobilazna ruta u Slavonskom Brodu. Spomenuli smo gore Tvrđavu brod! Ona je trkačka priča za sebe. U samom centru grada kilometri kruže kroz staze po najveće utvrđene barokne građevine u Hrvatskoj i jedne od najvećih u Europi. Trčanje kroz barokne kazamate i tvrđavske tunele Vas vrati u sekundi u 18.stoljeće kada je i nastala. U njoj se organizira jedinstveni “Kros u Tvrđavi”, kao i “Slavonska trka” koja kreće i završava u Tvrđavi.

Nismo spomenuli Trail stazu odmah iznad grada?…dosta za ovaj put!

Izvor https://www.runcroatia.hr/
Foto Boris Predmerski

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.