Šest promjena u tijelu koje se dogode prestankom konzumacije alkohola

Jeste li ikad uzeli u obzir mogućnost da veselo opijanje s društvom ili koje piće nakon posla zapravo ne utječe pozitivno na vas?

Istraživanja su povezala alkohol s raznim promjenama u organizmu, od onih nabolje do onih nagore pa odricanje od alkohola uvelike utječe na zdravlje.

Ako često pijete alkohol, ovo su promjene koje možete očekivati nakon prestanka…

1. Manje ćete jesti

Istraživanja pokazuju da alkohol potiče apetit, posebno želju za kaloričnom i masnom hranom. Dan nakon opijanja mogli biste pretjerati, a sve to onda pridonosi i debljanju.

2. Bolje ćete spavati

Premda vam se može činiti da će vas čašica-dvije nokautirati, alkohol zapravo negativno utječe na kvalitetan san. Kad prestanete piti alkohol, primijetit ćete da vam san više nije isprekidan, da spavate bolje i da se budite odmorniji.

3. Imat ćete više energije

Mamurluci i glavobolje silno iscrpljuju organizam, a ako se odreknete alkohola, taj problem nećete imati. Budući da alkohol negativno utječe na san, idući dan ćete se probuditi umorniji.

4. Poboljšat će vam se probava

Čak i u malim dozama alkohol negativno utječe na probavu jer među ostalim mijenja želučanu kiselinu. Studije su pokazale i da alkohol uz obrok usporava probavu i iritira želudac.

5. Pit ćete više tekućine

Ako ste navikli svaki dan piti alkohol, vrlo je vjerojatno da ćete ga zamijeniti nekim drugim pićem poput vode što može donijeti dobro vašem organizmu.

6. Koža će vam biti ljepša

Alkohol je diuretik, a to će se vidjeti na vašem licu. Nakon nekoliko dana apstinencije primijetit ćete da vam koža izgleda ljepše, da ima manje ekcema, prištića i slično.

Poboljšat će vam se zdravlje srca, smanjit ćete rizik od moždanog udara, oštećenja živaca i raznih vrsta karcinoma, a smanjit će vam se i razina kolesterola, piše EatThis.

 

Izvor: N1

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.