Šest blagodati koje donosi šetnja nakon jela

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za vlastito zdravlje jest da nakon jela otiđete u šetnju. Koliko god je primamljivo zavaliti se na kauč nakon dobrog obroka, trebali bismo učiniti upravo suprotno – ustati i prošetati se. Hodanje je samo po sebi solidna vrsta tjelovježbe, ali hodanje nakon jela još je korisnije za tijelo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu te smanjuje osjećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava spavanje te ubrzava cirkulaciju.

Šetnja nakon jela pridonijet će i postizanju brojke od 10.000 koraka, koliko se preporučuje napraviti dnevno. To ne morate doživjeti kao pravu tjelovježbu, već kao rekreaciju tako da napravite oko sto koraka u minuti, odnosno hodate brzinom između četiri i šest kilometara na sat. Kako se brzina hoda povećava, cirkulacija se iz probavnog sustava premješta prema aktivnim mišićima kako bi dobili potrebnu energiju.

Prije nego što obujete tenisice i počnete hodati, doznajte koje su sve dobrobiti hodanja poslije jela.

1. Poboljšava probavu

Nakon jela proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljikohidrati i ostale hranjive tvari počnu se razgrađivati u tijelu i prenositi tamo gdje je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem poslije jela jer hodanje ima važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutošću nakon jela. To je naročito korisno ako nakon jela obično postanite pospani i uhvati vas tromost.

2. Poboljšava razinu šećera u krvi

Nakon jela hrana se mora rastaviti na oblike energije koje tijelo treba koristiti. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati razinu glukoze u krvi u usporedbi s drugim vremenima tijekom dana. To posljedično smanjuje rizik od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje također pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, odnosno pojave da tijekom jela osjetite nalet šećera, a onda se nakon jela srušite od umora.

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujući učinak na tijelo, a to može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vježbanja, što podrazumijeva energiju koja se troši za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vježbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji promiče dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje te povećava pozitivne osjećaje.

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako osjećate bol u mišićima zbog vježbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati tu bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva djeluje poput podmazivača jer šalje hranjive tvari u stanice, a istovremeno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje poslije jela potiče protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultirat će zdravijim krvožilnim sustavom koji će transportirati hranjive tvari potrebne za kosti, mišiće i organe kako bi radili učinkovitije.

6. Poboljšava spavanje

Možda ste u iskušenju sklupčati se i zaspati nakon obroka, no kratka šetnja će vam zapravo omogućiti bolji san. Hodanje poslije jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja prije spavanja dugoročno je svakako korisna za bolji san.

 

Izvor: Zadovoljna

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.