Primjenom ovih savjeta rublje se efikasnije pere i brže suši

Unatoč jasnim uputama proizvođača za korištenje deterdženta, rublje iz perilice ipak ne izađe mirisno i potpuno čisto.

Kada je riječ o pranju odjeće, mnogi od nas jednostavno slijede upute na kutijama deterdženta – no ispostavilo se da to nije uvijek najbolje. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da unatoč jasnim uputama proizvođača i uputstvima za korištenje deterdženta, rublje iz perilice ipak ne izađe mirisno i potpuno čisto. Zašto?

Odgovore je u razgovoru za Newscorp dala Shannon Lush ekspertica u kućanskim poslovima kojoj se njezini sunarodnjaci Australci redovito obraćaju za savjete. Iskusna Shannon tvrdi kako popularno vjerovanje da više deterdženta znači čišću odjeću uopće ne vrijedi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odjeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Lush savjetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju vodite za onom – manje je više. U perilicu rublja koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili tekućine. One koje se pune odozgo zahtijevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih ručnika dobivaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalijepi za tkaninu i sušenjem se zagrijava. Zato ručnici iz sušilice izlaze meki i lijepi, no već dan poslije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

Top savjeti za pranje rublja

1. U svako pranje dodajte dvije žlice sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa

2. Preskočite omekšivač za tkaninu – može dodati ulje u pranje

3. Upotrijebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

Može li ocat pomoći odjeći da se brže osuši?

Za najbolje rezultate u svako pranje treba dodati dvije žlice sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje rublju lijep miris, Lush u to ne vjeruje i kaže kako jednostavno ne djeluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lijepi za odjeću u pranju. Radije stavite ocat u pretinac za omekšivač. Vjerujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je guruica.

Shannon tvrdi da će se tako mokra odjeća osušiti triput brže.

 

Izvor: Dom i dizajn

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.