PGS: Ustaške poruke, povike i simbole treba zabraniti, tome nema alternative

Čelni ljudi PGS-a u petak u Rijeci kritizirali su i osudili čin kojim je prije dva dana nepoznati počinitelj ustaškim simbolima išarao putujuću svjetsku izložbu plakata Mirka Ilića “Tolerancija”, nastalu u povodu Međunarodnog dana tolerancije, postavljenu na ulaz u Botanički vrt PMF-a u Zagrebu.

Naime, Botanički vrt je na svom facebook profilu objavio fotografije s natpisom “Bez komentara”, iz kojih se vidi da su dijelovi izložbe išarani porukama “NDH” i “Smrt Srbozločincima” te ustaškim simbolima.

– Poticaj ove pressice je vijest koju su objavili svi mediji, a posebno smeta informacija kako je ponovno riječ o “nepoznatom počinitelju”, kao što je to bilo za nedavnog incidenta šaranja grafitima zidova zgrade Poliklinike Ivaniš, gdje se opet radilo o “nepoznatim počiniteljima”.

Ne možemo stalno pisati “nepoznati počinitelj” i PGS ne želi šutke prelaziti preko toga. Treba naći jasan pravni okvir za sankcioniranje ovakvih događanja.

Ustaške poruke i povike te simbole koji se dozvoljavaju za vrijeme nekih događanja treba zabraniti, tome nema alternative, jer onda ne bi dolazilo do ovakvih pojava.

PGS kao demokratska stranka ne može se pomiriti s činjenicom da je to “normalna pojava”, a počinitelj po tko na koji put “nepoznat”. Treba nam jasan zakonski okvir, kazao je predsjednik PGS-a Darijo Vasilić.

Novinarima se obratio i počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš, koji je kazao kako aktualna događanja u Hrvatskoj ozbiljno nagrizaju temelje hrvatske državnosti te kako je krajnje vrijeme da se više šutke ne prelazi preko stvari koje postaju ozbiljan problem.

Moramo biti stabilna država koja neće rušiti vlastite temelje, istaknuo je Ivaniš, dok je politički tajnik PGS-a Franjo Butorac istaknuo kako PGS godinama pokušava ukazivati na trend revizije povijesti i negiranja svega što se događalo šrije nastanka samostalne Hrvatske, poput NOB-a, kao i izjednjačavanja fašizma i antifašizma, što sve ne doprinosi demokratskom društvu.

Kada je proradio kalašnjikov pred Banskim dvorima, tek nakon toga premijer Andrej Plenković počeo je pričati kako radikalne pokrete treba zabraniti i kazniti. Politka koju vodi aktualna vlast u državi dovodi do radikalizma, a radikalizam se suzbija zakonima, o čemu mi u PGS-u pričamo godinama, rekao je Butorac.

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.