Pet vrsta cvijeća koje neće zamjeriti ako ih zaboravimo zaliti

Višegodišnje biljke ili trajnice izrazito su zahvalne za održavanje zbog toga što jednom se kad posade nije ih potrebno ponovo presađivati, a osim toga uljepšavaju balkon ili vrt jer cvjetaju svake godine.

Za ljubitelje cvijeća rano proljeće idealno je vrijeme za razmišljanje o tome kako ukrasiti svoj balkon ili vrt. Kako ne biste morali gubiti vrijeme na često presađivanje, koje najčešće zauzima puno mjesta, pogotovo ako se radi na balkonu, razmislite o kupnji višegodišnjih biljki ili trajnica.

Ovim potezom uštedjet ćete svoj novac i dragocjeno vrijeme, a rascvjetano cvijeće i biljke ukrašavat će vaš prostor iz sezone u sezonu. Još je jedna prednost trajnica ta što nisu zahtjevne za održavanje te uspijevaju čak i ako na njih s vremena na vrijeme “zaboravite”.

1. Ehinacea

Od biljaka koje pripadaju rodu Ehinacea u našim je krajevima najpoznatija purpurna ili ljubičasta ehinaceja. Osim što je vrlo nezahtjevna te treba samo povremeno zalijevanje, ehinaceja je vrlo ljekovita biljka.

2. Uresnica

Cvijeće za koje se čini kao da je satkano od nježnih vilinskih niti krasi brojne ljetne vrtove, a naziv mu je jednako bajkovit – cvjetni kozmos ili uresnica. Boje njegovih nježnih cvjetova protežu se od bijele do ružičaste i ljubičaste.

3. Dnevni ljiljan

Biljka upečatljivih narančastih cvjetova u čijoj ljepoti možemo uživati samo tijekom dana, dok se noću zatvaraju, krije se iza imena dnevni ljiljan ili graničica. Zanimljivo je da su dijelovi ovog cvijeta jestivi pa se tako pupovi i cvjetovi mogu dodati u ljetne salate. S obzirom na to da se noću zatvara, nije najbolji odabir za bukete jer ujutro više neće biti ni nalik cvijetu koji ste ubrali.

4. Lavanda
Nezahtjevna biljka koja voli puno Sunca, privlači pčele i bumbare, a u posljednje se vrijeme sve više uzgaja i u našim kontinentalnim krajevima te ima pregršt blagotvornih svojstava za tijelo i kožu, naročito njeno ulje, svakako je lavanda. Osim što će čitavog ljeta oduševljavati svojim mirisom, lavanda je i snažan saveznik u borbi proziv komaraca i muha.

5. Djevojačko ili carevo oko
Cvijet poetskog naziva djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće „zamjeriti“ ni duže razdoblje bez vode. Kako bi se što duže moglo uživati u njenoj ljepoti, za vrijeme cvatnje potrebno je skidati osušene cvjetove kako bi na njihovu mjestu mogli narasti novi.

Foto: Pexels

Izvor: Zadovoljna.hr

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.