Ove biljke idealne su u borbi protiv paukova i insekata

Ako tražite načine da ih držite podalje, ove biljke idealne su u borbi protiv paukova.

Evie Lane, stručnjakinja za vrtlarstvo u Primroseu, istaknula je da većina biljaka koje pauci mrze imaju jake mirise koji njima smetaju, ali nama mirišu savršeno.

“Osim preventivnih mjera unutar kuće, trebali biste čistiti dvorište – gomile lišća ili nekakve nakupine koja su potencijalno skrovište za pauke. U vrijeme parenja oni traže skrovišta, tako da im je svaka gomila ili nakupina dobrodošla”, objašnjava Evie.

1. Metvica

Pauci ne vole metvicu. No kako biste ih se riješili ne morate po kući imati bezbroj biljki metvice.

Nije loše imati ovu biljku u teglama u kući, jer osim što će otjerati dosadne kukce, uvijek ćete imati pokoji grančicu za svježi čaj pri ruci.

Također možete staviti nekoliko listova mente u vodu u bocu s raspršivačem te poprskajte ulazne točke vašeg doma.

2. Bosiljak

Ne samo da je bosiljak koristan pri kuhanju, već je i koristan za tjeranje insekata kao što su komarci, mravi, mušice i pauci.

Stručnjaci iz Primrosea kažu da bosiljak voli dobivati ​​izravnu sunčevu svjetlost četiri do pet sati dnevno, pa je odlično mjesto za njih kraj prozora.

3. Ružmarin

Komarci, muhe i određene vrste moljaca ne podnose miris ružmarina pa ga svakako držite u domu. Osim toga, tako će vam uvijek biti pri ruci zatreba li vam kao dodatak nekom jelu od mesa.

4. Lavanda

Osim što njezin miris umiruje i opušta, odličan je za tjeranje komaraca, pauka i drugih insekta. Držite je blizu prozora

5. Krizantema

Ova predivna biljka je fantastična jer je ne vole ni mravi, niti žohari, pauci, stjenice, krpelji i srebrne ribice – gmizavi insekti koji vole boraviti u kupaonici, a najčešće izlaze noću.

6. Eukaliptus

Eukaliptus je još jedna biljka koja dobro funkcionira kad se njegove grančice objese po vašoj kući. S obzirom da je praktičan i ima mnoge blagodati, u posljednje vrijeme ga mnogi vješaju u kupaonici gdje se njegov miris miješa s parom.

7. Neven

Mnogi vrtlari dobro znaju da ova biljka čini čuda u odbijanju kukaca. Komarci mrze njegov miris, ali i zečevi. No važno je napomenuti da miris nevena obožavaju puževi, piše Metro.

 

Izvor:  24sata

Foto: Pexels

 

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.