OsmAnd: Aplikacija otvorenog koda za navigaciju bez internetske veze

OsmAnd se relativno brzo prometnula u jednu od najpopularnijih aplikacija za offline navigaciju koja svojim mogućnostima i zahvaljujući živahnoj zajednici korisnika može konkurirati sličnim aplikacijama i rješenjima softverskih giganta i drugih tehnoloških kompanija…

Dok će većina za potrebe klasične navigacije pribjeći korištenju Google Mapsu, Wazeu, TomTomu, AmiGO-u i drugim slavnim aplikacijama, kod drugih dvojbe nema i primarni će im izbor biti upravo OsmAnd. To ni ne treba posebno čuditi jer ova aplikacija otvorenog koda itekako ima što ponuditi.

Naime, riječ je o aplikaciji otvorenog koda koja se oslanja na OSM projekt za mape (OpenStreetMap) te omogućava klasičnu navigaciju uzimajući pri tome u obzir preferirane putove i veličinu vozila kojim se upravlja, a pri svemu tome nije potrebna niti aktivna internetska veza.

Specifičnost je i činjenica da aplikacija ne prikuplja podatke korisnika i relativno je lako odlučiti kojim će podacima aplikacija imati pristup, a to je još jedan razlog zašto je mnogima toliko omiljena. Osim toga, svojim mogućnostima može parirati i daleko raširenijim i poznatijim aplikacijama za navigaciju.

Uz to što može prikazivati različite točke od interesa na mapi, podržano je i pretraživanje, a tu je i niz različitih tipova mapi koje se mogu birati prema aktivnostima. Rute se za navigaciju mogu zadavati također bez internetske veze, a zgodno je i to što se rute mogu snimati (GPX) uz prikaz vizualnih prikupljenih podatka. Podržan je i Android Auto i Apple CarPlay, a tu je i podrška za pluginove.

Dakako, sve je to samo djelić njegovih mogućnosti, a čak ih i u besplatnoj inačici ima daleko više. Doduše, tu je i naplatna inačica koja uvodi i proširene i neke dodatne značajke, a uz izdanje OsmAnd+ koje stoji 199 kn jednokratno, tu je i još opremljenije izdanje OsmAnd Pro za koje je potrebno plaćati pretplatu od oko 3 eura mjesečno ili 30 eura godišnje.

 

Izvor: Bug

Foto: snimka zaslona

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.