Osam savjeta kako izolirati dom i zadržati toplinu u njemu

Došla je sezona grijanja i mnogi od nas traže načine kako da im dom zadrži toplinu što duže kako bi uštedjeli novac za režije. Ovi savjeti u tome će vam pomoći.

1. Pokrijte pod tepisima

Ako u prostoriji imate tepih ona će biti toplija jer tepisi zadržavaju toplinu. Najbolje bi bilo da imate jedan veći tepih, primjerice u dnevnom boravku ili u spavaćoj sobi. Osim što će vam biti toplije, ujutro kada se dignete osjetit ćete mekani topli tepih pod stopalima.

2. Iza radijatora stavite aluminijsku foliju

Postavite aluminijsku foliju iza radijatora kako bi se toplina zadržala u prostoriji. Možete koristiti i kuhinjsku aluminijsku foliju, ali samo ako je vrlo kvalitetna. Ako ne, možete kupiti foliju posebno napravljenu za tu svrhu.

3. Glazirajte prozore

Dvostruko ili trostruko ostakljivanje prozora može značajno smanjiti gubitak topline. Ako ne želite dodatne troškove za plaćanje majstora, možete kupiti komplet ‘folija’ za prozore koje će dodatno izolirati vaše prozore zimi.

4. Postavite police iznad radijatora

Ako možete, postavite policu iznad radijatora kako biste spriječili da se vrući zrak uzdigne i beskorisno cirkulira oko stropa.

5. Podesite stropne ventilatore

Bitno je da promijenite rotaciju vaših stropnih ventilatora iz smjera suprotnog od kazaljke na satu tijekom hladnih mjeseci u godini. To će im omogućiti da vam pošalju toplinu koja je na vrhu natrag na niže razine. Ova mala promjena može vam uštedjeti do 10% troškova. Osim toga, topli zrak može izaći kroz vaš krov, zidove i podove, stoga se morate pobrinuti da ne postoje praznine u postojećoj izolaciji.

6. Zaštitite vrata

Ponekad ne shvaćamo koliko topline izlazi iz našeg doma kroz dno vrata. Ne dopustite da hladni vjetrovi uđu, niti da topli zrak izađe. Tijekom zimske sezone postavite stoper na dno vrata. Ne ostavljajte prozore i vrata otvorene dulje vrijeme, ili čak uopće. Ući će hladan zrak i bit će vam teže zagrijati prostor. Ako vam je jako toplo, radije isključite grijanje.

7. Izolirajte dimnjak

Ako ne koristite kamin, zatvorite dimnjak dimnim blokerom ili balonom za dimnjake, kako biste zaustavili ulaz hladnog zraka.

8. Zamotajte cijevi kako biste spriječili smrzavanje

Navlake za cijevi, toplinska traka i toplinski kabeli neki su od materijala koje možete koristiti da zaštitite svoje cijevi od pucanja. A to je sasvim normalna stvar koja se događa ako temperature dosegnu vrlo niske razine. Ako vam je to preskupo, omotajte cijevi nečim jednostavnim poput novina i spriječite njihovo pucanje, savjetuje Brightside.

 

Izvor: 24sata

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.