Općina Josipdol završava provedbu projekta „Zaželi“ vrijednog 3,2 milijuna kuna kojim su zaposlili 15 žena koje se brinu od 77 korisnika u nepovoljnom položaju.

„Zaželi – program zapošljavanja žena“ je program koji omogućuje zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena koje su, brinući se za starije osobe u nepovoljnom položaju, svojim radom doprinijele boljitku zajednice. Program provodi Vlada RH od 2017. godine koji je do sada ostvario odlične rezultate polučenom sinergijom nadležnog ministarstva i jedinica lokalne i područne samouprave, a sadrži tri komponente: zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje.  Projekt je rasprostranjen na cijelu državu, a najveći broj žena sudjeluje upravo u onim regijama s najvećom stopom nezaposlenosti. U povodu završetka projekta u Općini Josipdol, danas, 28. veljače 2021. godine održala se završna konferencija za medije na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i ostvareni rezultati u okviru projekta, s osvrtom na značaj skrbi o starijim i nemoćnim osobama na području Općine.

Projekt Zaželi je isključivo hrvatski „proizvod“, osmišljen kako bi osigurali veću zaposlenost u ruralnim krajevima te izbjegli socijalnu isključenost starijih i nemoćnih osoba. Od početka projekta do danas je u hrvatskim ruralnim sredinama zaposleno 6.000 žena koje se brinu za oko 30.000 korisnika, a u Karlovačkoj je županiji provedeno 19 projekata vrijednih više od 42 milijuna kuna. Kroz njih se zaposlilo 269 žena koje se brinu za oko 1.370 korisnika“, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić. Dodala je kao Vlada nastavlja dalje s ovim projektom jer se za isti pokazala iznimna zainteresiranost u cijeloj državi te će se nastojati osigurati sredstva u  novom višegodišnjem financijskom okviru za njegovu daljnju provedbu. „Ovim projektom osiguran je viši standard socijalne zaštite za starije i nemoćne osobe koje za nula kuna dobivaju potpunu skrb. Također, općine, gradovi i županije nemaju nikakvih troškova jer su ženama koje se zapošljavaju osigurana sredstva za plaće i školovanje“, rekla je Burić. Dodatna prednost programa je i mogućnost stjecanja novih kompetencija za stvaranje bolje pozicije na tržištu rada, pa su se tako mnoge žene obrazovale za njegovateljice.

U Općini Josipdol živi 773 osobe starije od 65 godina, i to pretežito u samačkim domaćinstvima; 369 kućanstava ima samo jednog člana. U evidenciji HZZ-a evidentirano je 187 nezaposlenih osoba s područja Općine od čega je 115 žena, od kojih je njih 75 sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Ovi su podaci bili jedan od povoda Općini za prijavu na javni poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

„Ovo je hvalevrijedan projekt naše Vlade koji je donio mnogo pozitivnih koristi. Osim što smo zaposlili nezaposlene žene i osigurali im izvor prihoda, našim smo stanovnicima starije populacije omogućili pružanje pomoći u svakodnevnim obavezama. Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti, jer je naša Općina prepoznala ovaj projekt i njegove koristi te bi ga sigurno provodila i u budućnosti. Jedan je od nužno potrebnih za naše sumještane i obostrano prepoznat na zadovoljstvo svih sudionika i korisnika“, naglasio je načelnik Općine Zlatko Mihaljević.

 

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.