Maslenica ’93.: Obilježena 29. godišnjica

U siječnju 2022. godine, u Zadarskoj županiji obilježena je 29. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Malenica ’93.. Dok je prošlogodišnja obljetnica provedena pod strogim epidemiološkim mjerama, ove godine su u program uvršteni svi događaji uobičajeni za tradiciju obilježavanja ove vojne akcije. 

Pod organizacijom lokalnih vlasti i kulturnih institucija u Zadarskoj županiji, Ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova RH te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, upriličen je bogati svečani i sportski program kojim je obilježena 29. godišnjica VRO Maslenica.

Program je započeo u četvrtak 20. siječnja 2022., otvorenjem „Izložbe znakovlja i odora iz Domovinskog rata“, autora Tomislava Lonića u Narodnom muzeju Zadar. Sljedećeg dana, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata predstavljena je knjiga Julienne Bušić „Uskrsla lica Vukovara“.

Središnja svečanost održana je na dan godišnjice, u subotu 22. siječnja.

Obilježavanje je počelo u ranim jutarnjim satima budnicom Gradske glazbe Zadar, nakon čega je odana počast stradalnicima Domovinskog rata kod Središnjeg križa na zadarskom gradskom groblju te kod spomen-obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi. Potom je u parku, u uvali Jazine, kod spomenika hrvatskim braniteljima „Kocke“, upriličen prikladan glazbeni program za koji su bili zaduženi klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil. U sklopu obilježavanja pročitana je i povjesnica VRO Maslenica te ulomak iz knjige „Oni su Hrvatska, njima je dugujemo”, Ivice Matešića-Jeremije, zadarskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

„VRO Maslenica je prekretnica u Domovinskom ratu, snažna poruka, prvo našem narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO Oluja i  1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar.

Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana nego krvlju plaćena, a hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske,“ poručio je tom prigodom potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, javljaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Od spomenika u uvali Jazine, krenuo je tradicionalni mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim  zastavama, uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, sve do crkve sv. Šime na zadarskom Poluotoku gdje je održana misna svetkovina za Domovinu. Na kraju svečanosti položeni su vijenci u zadarskom zaleđu – kod spomen-obilježja 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom te u blizini Masleničkog mosta, kod spomenika za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica ’93.

„Riječi ne mogu izraziti zahvalnost koju osjećamo prema hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u ovoj veličanstvenoj vojno-redarstvenoj akciji, jednoj od velikih pobjeda u Domovinskom ratu. Danas se sjećamo te vojne pobjede i iskazujemo dužnu počast svim suborcima, a posebno onima koji su za našu slobodnu Hrvatsku nesebično dali svoje živote,” izjavio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, priopćili su iz Grada Zadra.

Okupljenima se obratio i izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop.

„Danas smo ovdje kako bi odali dužno poštovanje svima onima koji su sudjelovali u operaciji, posebice onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za Domovinu. Osjećaji su pomiješani, s jedne strane sretni smo što je operacija bila uspješna, što je njome spojen sjever i jug Hrvatske i što je oslobođeno zadarsko zaleđe, a s druge strane sjećamo se s poštovanjem i zahvalnošću prijatelja i suboraca koji su dali svoje živote. Ovo je vrlo značajna operacija ne samo zato što je oslobođen dio prostora, nego je tom operacijom dokazano, a i svim drugim operacijama koje su slijedile, da smo sazreli, obučili se, naoružali se i stvorili preduvjete kako bi kao Hrvatska vojska donijeli mir našem narodu i Domovini,” kazao je Jakop.

Uz spomenute, svečanosti su nazočili obitelji poginulih, nestalih i umrlih, ratni zapovjednici i sudionici operacije te predstavnici MORH-a, GS OSRH i MUP-a, Hrvatske vojske i policije, udruga iz Domovinskog rata, izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom, izaslanstvo Grada Zadra, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH general pukovnik Mladen Fuzul te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Rade Šimičević.

Iako ministar obrane Mario Banožić nije osobno prisustvovao na obilježavaju, odaslao je sudionicima VRO Maslenica čestitku uoči godišnjice. Prenosimo ju u cijelosti.

„Obilježavajući dvadeset i devetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se svih onih hrvatskih branitelja koji su za hrvatsku slobodu žrtvovali svoje zdravlje i svoje živote. Ova operacija pokazala je kako su, u nevjerojatno kratkom vremenu, hrvatski branitelji, prekaljeni u borbi, izrasli u neslomljivu i pobjedničku Hrvatsku vojsku, unatoč svim okolnostima koje nisu išle na ruku mladoj hrvatskoj državi. Imali smo jasne ciljeve i iskazanu volju, zahvaljujući vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Operacija Maslenica učvrstila je vjeru u naše mogućnosti, a ostvarenom veličanstvenom pobjedom i obranom oslobođenog područja pokazala je svim našim ljudima kako je svehrvatska pobjeda blizu. Naša snaga bila je zajedništvo, domoljublje i želja da jednom za sva vremena budemo svoji na svome, u jednoj i jedinstvenoj Hrvatskoj. Ponos je riječ koja obilježava ove dane!“ poručio je ministar Banožić, prenosi MORH.

Sportski program povodom obljetnice 

Sportski program se odvio istoga vikenda, 22. i 23. siječnja, počevši hodnjom „Koraci nade u istinu“, od Zelenog hrasta, preko Kašića i Paljuva, do Pridrage. Na hodnji su sudjelovali predstavnici udruga proizašlih iz DR-a, a događaj je organizirala Udruga žene u Domovinskom ratu – Zadar.

U sportskoj dvorani Krešimira Ćosića, održan je turnir u sjedećoj odbojci naziva „Memorijal Ivica Kapetanović“ na kojem su prisustvovale momčadi sastavljene od branitelja, braniteljskih udruga, postrojbi HV-a i MUP-a te gostujućih ekipa. Tog dana su još bili upriličeni moto defile od Zadra do Masleničkog mosta te memorijalni maratonDa se ne zaboravi“ (Maslenica – Novigrad).

U nedjelju 23. siječnja 2022., u sportskoj dvorani Mocire, branitelji te pripadnici HV-a i MUP-a su sudjelovali na turniru u streljaštvu malokalibarskim pištoljima, a natjecanje je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije.

Buduće aktivnosti

Dodajmo da je u sklopu službenog programa obilježavanja 29. godišnjice VRO Maslenica, za četvrtak 27. siječnja 2022., planirano polaganje vijenaca na spomen-obilježju pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike, u Škabrnji, koje organizira UDHRM Zadar – Otočki bataljun. Najavljeno je sudjelovanje osnovnoškolskih učenika na komemoraciji.

Također, Općina Novigrad i veteranske udruge ratnih postrojbi organiziraju, u subotu 12. veljače 2022., odavanje počasti kod spomenika 145. brigadi HV-a, HRM i 2. gardijskoj brigadi Gromovi. Dok se u nedjelju 14. veljače 2022., u Donjem Karinu, obilježava Dan sjećanja na razaranje franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Djevice Marije, u organizaciji Franjevačkog samostana u Karinu, izvijestili su iz Zadarske županije.

Značaj VRO Maslenica za hrvatsku povijest

Podsjetimo, VRO Maslenica, kodnog imena „Gusar“, izvedena je u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993. godine. Bila je jedna od prvih većih oslobodilačkih akcija iz Domovinskog rata te je utjecala na sam ishod rata.

Tijekom VRO Maslenica, u samo 72 sata oslobođeno je više od 800 kilometara kvadratnih teritorija, tada okupiranog zadarskog zaleđa. Cilj operacije je bio ponovno spojiti sjeverni i južni dio Hrvatske koji su bili odcijepljeni nakon što su srpske paravojne postrojbe, potpomognute snagama JNA, srušile stari maslenički most 1991. godine.

“U prva tri dana operacije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, a uslijed snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja,” piše Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Dodajmo da je uz 127 poginulih, 158 hrvatskih branitelja bilo ranjeno. Ocjenjuje se da je srpska strana pretrpjela znatno teže gubitke, odnosno da je poginulo 490 njihovih vojnika.

U VRO Maslenica udruženo su sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske i MUP-a, pod vodstvom generala Janka Bobetka, Ante Gotovine, Ante Rose, Mirka Norca, Mladena Markača i Mirka Šundova.

Detaljnije o Vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica pisali smo u  Operacija Maslenica: Početak kraja Krajine.

 

Autor: Žana Jukić

Foto: Zadarska županija

 

Projekt Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

VEZANO:

28. obljetnica VRO Maslenica ’93.: Prvom većom akcijom oslobođeno više od 800 km2 okupiranog teritorija

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.