Kala: Izdržljiva ljepotica koju je stvarno lako uzgajati

Predivna Kala cvijet je koji mami uzdahe svojom gracioznošću. Ova divna biljka dolazi u raznim bojama, a jednako lijepo izgleda u kući i dvorištu. Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala, a ovaj cvijet spominje se i u grčkoj i rimskoj mitologiji, gdje je bio vezan u Heru, božicu braka i rođenja te Veneru, božicu ljubavi i ljepote.

Podrijetlom su iz Afrike, ali kale rastu i u drugim tropskim klimatskim uvjerima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bijela kala, ova biljka cvate u različitim bojama, od bijele preko ružičaste do bordo boje. Radi se o cvijetu koji dugo traje i kada se odsječe zbog čega je popularan dio cvjetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju vjenčanja. Kala u vazi također će danima krasiti vaš dom, bitno je samo da joj povremeno odjsečete vrhove.

Činjenica koja će obradovati mnoge je ta da je kale lako uzgajati. Ove biljke uglavnom ne zahtijevaju previše pažnje. Pravilna sadnja i smještaj kale su jedine važne stvari koje trebate uzeti u izbor.

Kalu je bitno posaditi u dobro drenirano tlo. Vole boravak na sunčanim lokacijama ili u polusjeni u toplijim podnebljima.

Kada se odlučite na uzgoj ovog cvijeta, pobrinite se da kale posadite u proljeće. Rasti će umjereno brzo, često proizvodeći cvjetove početkom ili sredinom ljeta. Cvjetat će tijekom cijele sezone, do rane jeseni. Prije sadnje bitno je pričekati da prođe opasnost od mraza i da se tlo dovoljno ugrije.

Kada ih zasadite, zemlju treba dobro zaliti. Vole vlažno tlo, a godi im i mjesečna doza gnojiva tijekom sezone rasta.

Nakon sadnje sa zalijevanjem nemojte pretjerivati. Jednom kada se rizomi uspostave, kalu zalijevajte jednom tjedno ili češće ako je posebno vruće. Ako je biljka u zatvorenom u posudi, trebat će konstantnu vlagu.

Bitna stvar koju morate imati na umu kada su u pitanju kale je ta da mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvijet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do jako teških.

U svakom slučaju, budete li se dobro brinuli za vašu kalu, nagrada će biti egzotični, graciozni cvjetovi dostupni u širokom spektru boja.

Foto: Pexels

Izvor: Zadovoljna.hr

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.