Izložba “Novine, radio i film”, Viktora Grbavca


Izgleda da nitko u Ljubuškom ne može privući toliko posjetitelja na neku izložbu, kao što to može Viktor Grbavac. To se pokazalo protekle dvije godine, kada je u povodu Dana općine Ljubuški izlagao novčanice i poštanske markice, a potvrdilo i sada na trećoj izložbi kojom je, u povodu Dana Grada Ljubuškog, javnosti pokazao svoje nove kolekcionarske strasti i sklonosti, piše Večernji list BiH.

Riječ je o izložbi “Novine, radio i film”, postavljenoj u prostoru zgrade Gradske uprave, koja je ponovno pobudila veliku radoznalost i zanimanje ljudi, da vide – što to Viktor sada ima za ponuditi…?! A ponudio je doista veoma zanimljive izloške, predmete i stvari iz svakodnoga života i uporabe, ali stare više desetljeća i zato plijene pozornost.

– Izloženo je 30 radio aparata, proizvedenih od 1930. do 1970. godine, 20 naslovnica starih novina od 1895. do 1940. godine i 50-ak filmskih plakata od 1930. pa do današnjeg modernog vremena. Novine su iz prostora i vremena Austro-Ugarske, Države SHS i Kraljevine Jugoslavije, znači prije Drugog svjetskog rata. “Sve ovo, i radio uređaji, i novine i filmski plakati, pronađeni su po kućama na području Ljubuškog. Skupljam različite stare predmete već 20 godina i ovo je jedan dio moje zbirke. Bilo je planirano da se naprave tri odvojene izložbe: jedne godine izložbu novina, druge godine radija, treće filma, ali budući da je Ljubuški postao Grad i ove godine je proslava Dana Grada Ljubuškog, ujednili smo sve tri izložbe u jednu, iznio nam je osnovne podatke o svojoj izložbi Viktor Grbavac.

Izložbu je trebao otvoriti glumac i direktor Mostar film festivala Slaven Knezović, međutim, kako nam je rekao iz opravdanih razloga nije mogao doći na samo otvaranje, došao je 15-ak minuta kasnije. Sa zanimanjem je razgledao izloške, posebice filmske plakate, a mnogi su se s njim željeli fotografirati.

“Ovo je super, ima ovdje jako vrijednih stvari, koje su bitne za film, za radio, novine… Ima tu naše i svjetske povijesti i mislim da je ovo doista vrijedna zbirka koju treba doći pogledati, rekao je medijima Slaven Knezović./HMS/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.