Gotovo svaka deseta žena u svijetu doživi pobačaj

Svaka sedma trudnoća završi spontanim pobačajem, a 11 posto žena najmanje je jednom u životu iskusilo neuspješnu trudnoću, objavili su znanstvenici.

U svijetu se svake godine dogodi 23 milijuna pobačaja, objavila je skupina međunarodnih stručnjaka u stručnome časopisu Lancetu. Istaknuli su da je ukupan broj vjerojatno “znatno veći” jer se mnogi pobačaji ne prijavljuju.

Dva posto žena, odnosno svaka pedeseta, imala je dva spontana pobačaja, a manje od jedan posto tri ili više.

Razina skrbi za žene koje iskuse pobačaj jako varira od zemlje do zemlje, čak i u bogatim zemljama, pokazali su podaci prikupljeni diljem svijeta.

Potreban nam je novi sustav koji će zajamčiti da te žene dobiju fizičku i mentalnu njegu kakva im je potrebna, upozorili su znanstvenici.

obačaj prate i brojne zablude. Mnoge žene misle da se on događa jako rijetko ili da ga može potaknuti podizanje teškog tereta ili prethodna upotreba kontracepcijskih sredstava. Mnoge vjeruju i da nema učinkovite metode koja bi ga spriječila, osobito u visokorizičnih žena.

Takve zablude mogu biti štetne jer ženama mogu nametnuti osjećaj krivnje i obeshrabriti ih u traženju pomoći i podrške.

Spontani pobačaji mogu rezultirati izolacijom jer brojne žene o tomu neće govoriti članovima obitelji, bliskim prijateljima, pa čak ni partnerima.

Pobačaj se definira kao gubitak trudnoće prije 20. do 24. gestacijskog tjedna, što varira od zemlje do zemlje.

NEPREPOZNATA TRAUMA

Razlozi za spontani pobačaj mogu biti mnogi, a među njima su dob trudnice i oca koji su stariji od 40 godina. Ostali rizični faktori su gojaznost ili pretjerana mršavost, pušenje, alkohol, stalan stres, rad u noćnim smjenama i stalna izloženost onečišćenju zraka ili pesticidima.

Posljedice po zdravlje mogu biti teške, posebno ženama koje pobačaj dožive drugi ili više puta.

Ponovljeni pobačaji razorno djeluju na osjećaje većine žena, no o posljedicama na mentalno zdravlje vodi se malo računa, kazao je jedan od autora studije, Arri Coomarasamy sa Sveučilišta u Birminghamu.

Ukazuje i na tijesnu povezanost s tjeskobom i depresijom, a u 20 posto žena devet mjeseci nakon pobačaja može se razviti PTSP.

Autori studije navode da su većinu podataka dobili iz bogatijih zemlja, no ističu da “tišina koja prati pobačaj” postoji posvuda u svijetu.

Preporučuju da nacionalne zdravstvene službe osnaže brigu o pobačaju, unaprijede istraživanja o prevenciji i identificiraju visokorizičnu skupinu žena.

Predugo se ovaj problem minimalizira. Izostanak medicinskog napretka u ovome medicinskom pitanju trebao bi biti šokantan, no umjesto toga se šutke prihvaća.

Izvor: Zadovoljna.hr 

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.