Evo koju hranu treba izbjegavati da kosa ne bi ispadala

Razina hormona, stres i neuravnotežena prehrana samo su neki od uzroka ispadanja kose.

Najčešći problemi vlasišta zbog kojih odlazimo liječniku su svakako opadanje kose te razvoj tzv. seboreičnog dermatitisa na vlasištu. S problemom opadanja kose podjednako se susreću i žene i muškarci, a uzroci mogu doista biti brojni.

Gubitak kose može biti povezan i s godinama, ali i brojnim faktorima. Ona igra veliku ulogu u tome kako se osjećamo i kako sebe vidimo u ogledalu pa može biti dosta teško nosite se s gubitkom kose. Procjenjuje se da oko 50 posto žena koje su navršile 40 godina će imati i problema s gubitkom kose.

Mnoge stvari sami ne možemo zaustaviti, ali i u ovom slučaju prehrana igra ulogu. Evo koju hranu biste trebali izbjegavati.

Koja hrana je dobra, a koja ne?

Do sad smo svi naučili da prehrana bogata zasićenim mastima nije dobra za nas iz mnogih razloga, a možda je najopasniji povišen kolesterol. No istraživanja provedena prošle godine kažu kako procesuirana hrana i masna hrana mogu doprinijeti gubitku kose.

Provedena je i studija koja pokazuje da stres organizma uzrokovan pretilošću, lošom prehranom može poremetiti ciklus rasta, što može dovesti do ubrzanog tanjena kose.

Prehrana bogata proteinima može potaknuti rast kose.

Birajte namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama. Ne zaboravite na one bogate vitaminima, mineralima, vitaminom C, D i željezom.

Normalno je da kosa pada

Kosa raste u ciklusima i tako i ispada – zato je uvijek možemo naći u odvodu ili na četkama. Prirodni ciklus vlasi nalaže kako ona mora ispasti jednog dana. Normalnim se smatra gubitak od 100 vlasi dnevno, dok gubitak veći od 300 vlasi nagoviješta probleme. Svaka vlas ima svoj ritam rasta. To je poželjno, jer bi u suprotnom sve vlasi ispale tijekom samo dva do tri mjeseca koliko traje završna faza rasta, tzv. telogena faza ili faza mirovanja vlasi. No zahvaljujući različitom ritmu rasta, gubitak vlasi je postupan i neprimjetan.

Problem je učestaliji kako starimo

Problemi s kosom koji su uzrokovani prehranom mogu biti češći kako starite. Naravno to se i prirodno događa ali ovo može samo povećati problem. Znanstvenici iz Japana savjetuju da tada unosite više proteina iz biljnih izvora umjesto one iz mesa, sira i proizvoda punih zasićenih masnoća.

Kako možemo zaštititi svoju kosu?

Pravilna njega kose i vlasišta izuzetno važna. Prečesto, svakodnevno pranje kose najčešće je greška koju čine mnogi. Pranje neka bude svaki drugi, odnosno treći dan, ovisno i o uputama terapeuta. Trebali biste voditi računa o vrsti šampona koji upotrebljavate, ovisno o tipu kose te količini preparata koji nanosite.

Preagresivno pranje često izaziva iritaciju vlasišta i dovodi do oštećenja kose jer isušuje kožu vlasišta i uklanja prirodna, zaštitna ulja na površini. Uslijed toga se vlasište iritira, te dolazi do razvoja crvenila i svrbeža. Izuzetno je važno da se upotrebljavaju kvalitetni i provjereni preparati. Ne manje važan je i pravilan izbor češlja i četke te ostalih pomagala, kako ne bi nastala nova oštećenja kose i vlasišta ili se pogoršala postojeća. Na primjer, gusta kovrčava kosa zahtjeva češljeve s rjeđim zupcima, dok tanka, pucanju i ‘zapetljavanju’ sklona kosa zahtjeva posebne, za to oblikovane četke. Toplina je veliki neprijatelj kose, osobito tanke i suhe kose. To vrijedi za upotrebu fenova, pegli za kosu i figara.

 

Izvor: Ordinacija

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.