Evo kako u potpunosti ugasiti praćenje lokacije na pametnom mobitelu

Smartfone je, koliko god sofisticirani bili, vrlo lako pratiti. Pitanje je – koliko ste sigurni nakon što ste isključili GPS?

Ideja da vas netko prati putem vašeg smartfona nikad nije ugodna, no svi moderni uređaji dolaze s ugrađenim sustavima za lokacijske usluge koji, ako ih se zlorabi, mogu odati vašu trenutnu poziciju. Ukoliko netko ne želi da ga se prati, prvo što će napraviti je ugasiti lokacijske usluge. Pitanje je – je li to dovoljno?

Gašenje lokacijskih usluga na smartfonu trebalo bi ga učiniti neuhvatljivim, no to vrlo često nije slučaj. On se može pratiti na nekoliko načina, a neke situacije često se i previde.

Javni Wi-Fi

Javne Wi-Fi mreže su jako popularne i možemo ih naći praktički posvuda. One se mogu iskoristiti za praćenje lokacije vašeg smartfona i to dodjeljivanjem MAC (media access control) adrese koju se može prepoznati i iskoristiti za preciznije lociranje vašeg smartfona, tableta ili pametnog sata, objašnjava Makeuseof.

Malware i Spyware

Predinstalirani malware također može poslužiti kao izvrsni alat za praćenje uređaja čak i nakon što ste isključili GPS. Najjednostavnija je metoda ostvarivanje pristupa uređaju pomoću trojanskog konja koji otvara ‘stražnja vrata’ u vaš smartfon.

Kako zaustaviti praćenje?

Za početak, ručno isključite Wi-Fi kad ste na javnom mjestu. Isključenjem Wi-Fija u javnosti eliminirate rizik automatskog spajanja uređaja na Wi-Fi koji će sakupiti njegove podatke.

Druga stvar koju biste mogli napraviti je isključiti GPS kojim ćete zaustaviti niz aplikacija koje zbog jednog ili drugog razloga sakupljaju lokacijske informacije vašeg smartfona.

Treća iznimno korisna metoda je ograničavanje praćenja putem interneta. Ako niste, kupite i uključite VPN – virtualnu privatnu mrežu koja omogućava anonimno surfanje. VPN enkriptira vaše internetske podatke uključujući IP adresu i fizičku lokaciju.

Nakon toga isključite pohranjivanje lokacijskih informacija u fotografije. Na Androidu pritisnite na postavke i u sekciji ‘All Apps‘ birajte aplikaciju Camera. Tamo pritisnite na lijevi izbornik i isključite spremanje lokacije u Settings > Save Location.

Na iPhoneu isključivanje lokacijskih usluga kamere možete promijeniti ulaskom u Settings > Privacy > Location Services > Camera i biranjem opcije ‘Never‘.

Za kraj, pazite na dozvole koje dajete aplikacijama. Kada neki program traži pristup vašim lokacijskim funkcijama, a ne bi to trebao raditi – postoji razlog za sumnju.

Najbolji primjer bile bi neke videoigre koje u uvjetima korištenja spominju pristup vašem adresaru, lokacijskim dozvolama ili identifikacijskom kodu samog uređaja. Pomno birajte što dozvoljavate vašem omiljenom softveru – vaši izbori će vas u nekim slučajevima koštati osobne privatnosti.

 

Izvor: Tportal

Foto: Pexels

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.