DIP KRŠI ZAKON: Dezinficijensi bez deklaracije, upitne zdravstvene ispravnosti, preplavili birališta!

Fotografije koje vidite nam pristižu od čitatelja, s birališta u gradovima poput Zadra i Slavonskog Broda. Na biračkim mjestima je obavezno korištenje dezinficijensa, no ti dezinficijensi su uvozni, bez deklaracije na hrvatskom jeziku – i bez deklaracije uvoznika.

Kontaktirali smo g. Daria Marenića, osnivača, suvlasnika i predsjednika uprave tvrke Elda Company koji je tu visokotehnološku tvrtku stvarao, kaže, tijekom 38 godina uz brojne otpore i opstrukcije lokalnih vlasti Nove Gradiške. Elda je inače vodeći europski proizvođač tekućine za e-cigarete, a o tome da se radi o ozbiljnoj kompaniji svjedoči da 99 posto proizvodnje izvoze u čak 80 država. Uz ostalo, proizvode i – dezinficijense.

 

“U Hrvatskoj postoje četiri ozbiljna proizvođača dezinficijensa – Pliva, Saponia, Elda i Labud”, kaže nam g. Marenić.

“Dezinfincijensi spadaju u kategoriju biocida, a stavaljanje biocida na tržište regulirano je zakonom. Svaki biocid mora biti odobren od Ministarstva zdravstva, a ovdje je iz fotografija vidljivo da je jedan proizvod koji se koristi na biralištima očito kineski, a drugi njemački.

Drugi zakonodavavni okvir kaže da svaki proizvod mora biti deklariran i da upute moraju biti na hrvatskom jeziku, što u slučaju niti jednog od ova dva proizvoda nije slučaj, čak nema niti oznaku uvoznika. Slijedom toga. kad ukažete sanitarnoj inspekciji na takav problem, sanitarni inspektor mora uvršiti uvid i dati nalog za povlačenje s tržišta, uz što može ići mjera uništenja takvih proizvoda.

 

Budući da su hrvatski građani obvezni izaći na glasanje, a sukladno mjerama stožera na glasačko mjesto ne možete pristupiti ako prethodno niste dezinficirali ruke, to je dakle mjera DIP-a, došli ste u situaciju da je nacija možda izložena potencijalnoj ugrozi. Ne znači da su proizvodi neispravni, ali očito je da nitko nije izvršio provjeru njihove ispravnosti, obzirom da nisu ispravno deklarirani. Dakle, ne znamo jesu li sigurni.

Nije izvršena javna nabava sredstava za dezinfekciju. Odgovor države može biti da su dezinficijente dobili iz donacije. To mogu prihvatiti za kineski proizvod, međutim nam nije poznato da je igdje donacija došla od Nijemaca.

S velikom vjerojatnošću ispada da se pogodovalo uvoznicima, obzirom da postoje ozbiljni proizvođači koji su u roku dan ili dva mogli isporučiti cjelokupne količine potrebne hrvatskom tržištu po cijenama koje su konkurentne čak i kineskim proizvodima, kod kojih postoje veliki troškovi transporta plus davanja.

Suludo je javno deklarirati da je politika u zaštiti hrvatske proizvodnje, kad ovdje očito to nije slučaj”, kaže g. Marenić.

“Jeste li kontaktirali DIP, ili oni vas?”, zapitali smo g. Maranića.

“Saponia je, koliko mi je poznato, već uložila prigovor preko HGK, a danas je nedjelja pa mi nismo još uputili službeni prigovor ali ćemo to uraditi”, rekao nam je. “Pored četiri velika, ima i manjih proizvođača – recimo vinarija Plančić, kojima je to nusproizvod proizvodnje alkohola, nitko ih nije kontaktirao iako svi znaju da oni to proizvode za otok Hvar.

Prije dva – tri mjeseca bili su dobri i hrvatski proizvođači, a sad, kad treba sačuvati radna mjesta, očito nismo dobri”, zaključuje g. Marenić.

Zamolili smo za komentar i državnog inspektora Andriju Mikulića i objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

Autor: Marko Lubina

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.