Deset savjeta primjenom kojih sudoper uvijek izgleda poput novog

Sudoperi od nehrđajućeg čelika mogu izgledati lijepo, čisto i sjajno bez puno muke. Dovoljno je usvojiti neke navike i paziti kakvi materijali se koriste za čišćenje, da ga ne izgrebu.

Koristite prostirku za zaštitu

Nije loša ideja staviti gumenu prostirku na dno sudopera izrađenog od nehrđajućeg čelika kako biste ga zaštitili od ogrebotina.

Samo imajte na umu da tu prostirku treba često okrenuti i oprati kako se ne bi ostaci hrane gomilali na njoj.

Odličan izbor su i rešetkasti podlošci od metala.

Obrišite ga nakon svake upotrebe

Redovitim ispiranjem i brisanjem spriječit ćete nastanak mrlja od vode.

Na kraju svakog pranja dobro ga isperite i obrišite suhom krpom. Izgledat će kao nov.

Povremeno ga obrišite octom

Ocat je savršeno sredstvo za čišćenje sudopera od nehrđajućeg čelika, a vjerojatno ga već imate u kuhinji.

Povremeno ga prebrišite octom na kraju pranja posuđa kako bi spriječili nastanak kamenca.

To možete raditi svaki dan, ali i jednom tjedno.

Brišite ga krpom od mikrovlakana

Ostatke vode sa sudopera brišite mekanom krpom poput one od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice.

Nije loše ispolirati ga takvom krpom na kraju dana želite li da bude blistav.

Ne ostavljajte suđe predugo

Želite li da vam sudoper od nehrđajućeg čelika dulje izgleda kao no, izbjegavajte dugo držati prljavo posuđe u njemu – radije ga operite odmah pa sudoper obrišite.

Također, cijedite li tjesteninu, kuhanje krumpire i drugu hranu, sudoper odmah operite.

Čistite ga soda bikarbonom

Soda bikarbona je odlična za uklanjanje naslaga sa sudopera.

Napravite gustu smjesu tako da pomiješajte pola šalice soda bikarbone s oko 3 žlice vode. Potom nanesite tu smjesu na sudoper mekom krpom ili spužvom, protrljajte i isperite.

Postoji još jedna metoda koja uključuje ocat – pomiješajte ocat i soda bikarbonu i odmah tom tekućinom prebrišite sudoper. Isperite na kraju i obrišite suhom krpom.

Zablistat će uz soda vodu

To je voda nalik mineralnoj, a postupak je takav da najprije začepite sudoper, ulijete malo sode da prekrije dno pa sve istrljate mekom krpom.

Čistite ga mekim jastučićem za ribanje

Imate li posla s tvrdoglavim mrljama, poput zalijepljene hrane po sudoperu, posegnite za mekanim jastučićem za ribanje. Ova metoda pomaže kad je soda bikarbona previše slaba za tvrdokorne mrlje.

Izbjegavajte čeličnu vunu

Čelična vuna ili žičana četka za ribanje uobičajeni su kuhinjski alati za ribanje sudopera, ali nisu prikladni za nehrđajući čelik. Naime, ribanje njima zna izgrebati površinu sudopera, a to ne želite.

Pomaže i maslinovo ulje

Ono će sudoperu od nehrđajućeg čelika dati jedan lijepi sjaj.

Nanesite malo ulja na mekanu krpicu i prebrišite ga, prenosi msn.

 

Izvor: 24 sata

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.