Danica Sivić: SVIJET unutar SVIJETOVA

>>Svijet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali.<< William Shakespeare

 

Danica  Sivić (rođena  Malkoč) došla je na Svijet u veljači turbulentne `90. Godine na zagrebačkom Medveščaku.  Osnovna škola i rani radovi u  Brezovici dali su naslutiti budući talent slikarice.  Roditelji su očekivali konzervativnu karijeru nakon poštansko-telekomunikacijske škole, ali Danica je svoj aktivizam pretočila u radove.

Naznaku talenta vidjeli smo u ilustracijama za članke u >>HRVATSKOM TJEDNIKU<<, a te iste 2017. debitira plakatima i grafikama na slavonskobrodskom „MARSONIKON-u“.  Nakon opusa „SVIJETOVI“ pljuštali su pozivi za izradu SF-ilustracija.

Svijetovi ili Svjetovi?

U Hrvata moguća je fina razlikovna udaljnica  putem glasovnih skupina „ije“ i „je“ te velikog/malog slova, glede, nominativ množine imenice Svijet može biti i svijet. Kad se umjetnik povuče u kontemplaciju kažemo kako je otišao u svoj svijet. Ali kad mikrobiolog ili fizičar govore o pojavi oni vide Svijet. U jednini imenica glasi: svijeta, svijeta, svijetu, svijetom, svijete … a u množini pravilno je izreći: svjetovi, svjetova, svjetovima. Danica već nazivom svog opusa >>SVIJETOVI<<sugerira kako su oni paralela ovom našem Svijetu svagdašnjem, ali s njim spregnuti jer to nisu drugi Svjetovi, već su oni tu, potpuno naši ako ih možemo prepoznati.

Na naslovnoj grafici opusa mali crni „plošnjaci“ koji žive u 2D prolaze kroz čarobni krajolik 3D.

Normalne, potpuno konzervativne orijentaciju u svakodnevnom životu, ona gotovo propitkuje Stvoritelj svih Svjetova kroz svoje uratke o razlogu postojanja i smjeru opstojnosti. Olovka i ugljen, akrilne boje i uljani radovi ustupili su mjesto  Quiling-u. Prema definiciji, Quilling ili papirni filigranski  uradak je oblik umjetnosti koji uključuje uporabu traka papira koje su valjane, oblikovane i zalijepljene radi stvaranje ukrasnih dizajna. Nemirna duha gđa. Sivić je prva u Svijetu počela Quilling raditi od reciklirane teksture odjeće.  Sama tehnika napušta 2D podlogu platna i blago zalazi reljefom u 3D. Danica donosi i četvrtu dimenziju dodajući teksturu platna. Ovi unikati tek će biti prezentirani javnosti, ali za sada treba dati omaž njezinim ranijim radovima.

 

Relja Horvatinić

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.