Članovi UHBDP BPŽ primjer su branitelja pozitivaca u današnjem društvu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije (UHBDRPBPŽ) zadnjih četrnaest godina svojim radom i djelovanjem unaprjeđuje kvalitetu života u društvenoj zajednici, poglavito u braniteljskoj i policijskoj populaciji. Ovu dragovoljnu Udrugu čine članovi iz temeljne policije MUP-a, Policijske uprave Brodsko-posavske iz Domovinskog rata i pripadnika drugih ustrojstvenih oblika MUP-a RH „Jake snage MUP-a“.

UHBDRPBPŽ osnovana je 21. svibnja 1996. godine te zasad okuplja 350 članova. Udruga djeluje provodeći brojne humanitarne aktivnosti i organiziranjem raznih okupljanja kojima se doprinosi nacionalnim, gospodarskim, ekološkim, kulturnim i obrazovnim vrijednostima i drugim općim interesima hrvatske zajednice. U cilju očuvanja temeljnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata, iznošenjem istine o tadašnjim vojnim događanjima i ulozi policije u obrani suvereniteta zemlje, članovi Udruge svečanim manifestacijama i drugim vrstama okupljanja obilježavaju ključne događaje iz hrvatske povijesti, kako podvige i uspjehe, tako i obilježavaju sjećanja na žrtve i upućuju na posljedice rata koje su sveprisutne i danas. Neke od obljetnica na kojima članovi UHBDRPBPŽ prisustvuju su: Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, početak Domovinskog rata u Hrvatskoj tijekom ožujka u Pakracu, obljetnica „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama, obljetnice napada na hrvatske policajce u Borovom Selu, napada na PP Dalj, na PP Glina i PP Daruvar te središte grada Daruvara, Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, Dan državnosti, te obiljetnice vojno-redarstvenih oslobodilačkih operacija. Također, u svrhu izražavanja spomena i sjećanja na stradavanja veterana i civila Domovinskog rata, članovi UHBDRPBPŽ sudjeluju u koloni sjećanja u Vukovaru te ostalim svečanim komemoracijama poput obljetnice stradanja djece i civila u Slavonskom Brodu i obilježavanja stradavanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, 2. svibnja 1991., u Borovu Selu.

Braniteljska populacija se i danas susreće s mnogim izazovima, kao što su asimilacija u društvenu zajednicu nakon završetka rata, psihofizičke poteškoće, društvena marginalizacija i ostalo, koji nisu dovoljno čuveni i prisutni u javnoj raspravi. UHBDRPBPŽ temu današnjih problema braniteljske zajednice otvara u javnosti podržavajući i organizirajući razne kulturno-umjetničke projekte i publikacije, provođenjem brojnih humanitarnih aktivnosti, naglašavanjem važnosti očuvanja psihofizičkog zdravlja kroz sportska okupljanja, sudjelovanjem na tribinama i okruglim stolovima. Primjerice, članovi Udruge provode razne akcije humanitarnog karaktera s ciljem pomoći socijalno najugroženijima. Udruga sudjeluje u akciji „Vukovar živi 365 dana“, u sportskoj utrci „I ja imam prijatelja policajca“ te organizira „Valentinovo s policijom“, kojima ostvaruje prihode i donacije za humanitarnu pomoć, poput osiguravanja osnovnih životnih potrepština socijalno ugroženim osobama narušenog zdravstvenog stanja i pronalaska besplatnog smještaja potrebitima. S namjerom promicanja ekološke osviještenosti u društvu, Udruga provodi radne akcije uređenja i obnavljanja ratnih spomen obilježja i čišćenje biljne vegetacije u okolici, kao što je sanacija dvaju spomen obilježja u blizini sela Trnakovac, postavljena u spomen na poginule hrvatske policajce Stipu Vukovca, poginulog 1. svibnja 1995. godine tijekom oslobodilačke vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Bljesak, i Slavka Došlića, ubijenog 7. kolovoza 1991. godine u zasjedi postavljenoj od strane agresora..

Od kulturno-umjetničkih projekata, Udruga organizira i provodi likovno-literarne večeri na kojima se šira javnost može upoznati s umjetničkim stvaralaštvom branitelja i pripadnika policije. U prošlogodišnjem postavu na 4. likovno-literarnim večerima, izloženi su umjetnički radovi Drage Matoševića, Ivana Vrljić-Kineza, Ivana Došlića, Ivice Odobašića, Ozrena Romanjeka, Daria Pavića i Eve Bilandžić, dok su vlastite i pjesme drugih autora interpretirali Zrinko Kapetanić, Josip Lakušić, Franjo Galić, Slavica Grđan, Krešimir Baković, Ivica Odobašić, Katica Štajngret-Antolović, Ivan Došlić, Anton Marijanović i Krešimir Šimić. Isto tako, članovi Udruge i umjetnici, Drago Matošević, Ivan Vrljić-Kinez, Ivan Došlić, Ivica Odobašić, Jozo Pišković, Kazimir Buljan, Dario Pavić i Ivica Banovčić, sudjelovali su na Likovnoj koloniji hrvatskih branitelja u sklopu projekta „Boje Hrvatske nikada ne blijede“ u općini Davor, nakon koje su njihove slike darovane u humanitarne svrhe, a sakupljeni prihodi bili su namijenjeni za liječenje dječaka Luke i Odjelu pedijatrije Opće bolnice „dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Nadalje, Udruga u cilju promicanje kulturnih i edukativnih vrijednosti, organizira i filmske projekcije. U njihovoj organizaciji prikazan je igrano-dokumentarni film Jakova Sedlara „Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.“, autobiografski dokumentarni film „Smije li ratnik plakati“ Krešimira Šimića te igrokaz za djecu i odrasle „Brod“ posvećen djeci stradaloj u Domovinskom ratu u Hrvatskoj te susjednoj Bosni i Hercegovini, no i svoj djeci svijeta koja su nastradala ili u bilo kojem obliku ispaštaju zbog posljedica koje nosi rat. Osim filmovima, Udruga i putem publikacija približuje manje poznate teme iz Domovinskog rata široj javnosti. Tako su prikupljajući svjedočanstava, dokumentacije i izjave o događanjima u logoru Stara Gradiška, sudjelovali u izradi dviju knjiga „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. godine.“ i „Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine“ autora Vlade Radošića, a dogovorena je i izrada knjige o logorašima iz prvog srpskog logora na hrvatskom teritoriju – Bučja. Također, članovi Udruge nazoče predstavljanju drugih književnih djela, poput knjige autora Tomislava Šulja i Vladimira Brnardića „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ i knjige „Moja ratna priča“ autorice Vesne Oršulić.

Članovi Udruge sudjeluju na okruglim stolovima i tribinama s ciljem ukazivanja na važnost konstruktivne rasprave o ratu, njegovom karakteru i posljedicama s kojima se još uvijek braniteljska zajednica, stradalnici rata i njihove obitelji suočavaju. Na okruglom stolu na temu „Seksualno zlostavljanje u logoru Stara Gradiška, nekažnjeni zločini“, raspravljalo se o počinjenom seksualnom nasilju tijekom Domovinskog rata, važnosti procesuiranja počinjenih zločina i pružanju adekvatne podrške žrtvama. Kako bi se razumjele posljedice i problemi nastali iz Domovinskog rata, potrebno je poznavati događaje koji su prethodili ratu i činjenice o njihovim uzrocima. Povodom toga održana je tribina „Domovinski rat na području Nove Gradiške i novogradiškoj bojišnici“ na kojoj su se svi zainteresirani mogli informirati o ratu, konkretno o ratnim zbivanjima na prostorima Nove Gradiške. Na spomenutoj tribini sudjelovali su članovi UHBDP BPŽ, Đuro Keser i Mirko Cimbal.

Osim njegovanja tradicije i kulture, članovi Udruge organiziranjem i sudjelovanjem na sportskim okupljanjima promiču važnost očuvanja psihofizičkog zdravlja za cjelokupno životno blagostanje čovjeka. Udruga svake godine organizira sportske susrete na kojima se sudionici mogu natjecati u disciplinama poput malog nogometa, stolnog tenisa, bele, šaha i streljaštva. Također, Udruga sudjeluje u pojedinim sportskim natjecanjima kojima se iskazuje pijetet poginulim hrvatskim braniteljima. Tako su predstavnici Udruge sudjelovali na sljedećim sportskim okupljanjima: u ultramaratonu 108 km za 108. brigadu ZNG RH, od Ovčare preko Vukovara do Slavonskog Broda; na izboru za najspremnijeg pripadnika MUP RH na memorijalu „Šimo Đamić“; na tradicionalnoj biciklijadi „108. ide dalje…“; na otvorenom prvenstvu u streljaštvu naziva „Memorijal Matko Maršić“; na malonogometnom turniru za poginule hrvatske policajce u Domovinskom rat; na memorijalnom turniru „Damir i Miro u Gromačniku, u spomen na Damira Turšića i Miroslava Jurjevića; na tradicionalnoj biciklijadi Slavonski Brod – Podcrkavlje; na memorijalnom međunarodnom turniru “Zvonko Mikolčević” u Ruščici; na memorijalnom malonogometnom turniru „Josip Jović“ u Aržanu; i dr. Na spomenutim natjecanjima članovi Udruge postižu vrhunske rezultate, a posebno su prepoznati sportski i životni uspjesi člana Krešimira Šimića kojem je urečena nagrada „Štit Berislavića“ za nesebičan doprinos u promicanju ljudskih i moralnih vrijednosti, promicanju granica ljudske izdržljivosti, ostvarena postignuća u iznimno teškoj atletskoj ultramaratonskoj disciplini te za promicanje istine o Domovinskom ratu kroz snimljeni film „Smije li ratnik plakati“. Sportsko znanje i uspješne rezultate Udruga prepoznaje i u radu drugih. Tim povodom, pod inicijativom i organizacijom predsjednika Udruge Vlatka Krznarića, uz potporu Pave Naletića, predsjednika druge 108. brigade ZNG, trojica nogometnih trenera – Zoran Galetić, Antun Jeleč i Tihomiru Čengić, nagrađeni su od strane Hrvatskog nogometnog saveza i Županijskog nogometnog saveza Brodsko-posavske županije. Galetić, Jeleč i Čengić nekadašnji su pripadnici hrvatske policije PU brodsko-posavske te 108. brigade ZNG RH Slavonski Brod.

Svojom aktivnom uključenošću u današnje demokratsko društvo neovisne Republike Hrvatske i time daljnjim doprinošenjem u obrani hrvatskih interesa i vrijednosti, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije, održavaju svoj ratni identitet i integritet. Svojim radom Udruga ukazuje na vrijednosti pomaganja članovima zajednice, promiče zdravlje i blagostanje u društvu, potiče razmjenu ideja i kulture te važnost informiranja o povijesnim činjenicama, očuvanje tradicije i vrijednosti. UHBDP BPŽ svojim djelovanjem čini dobrobit u općem interesu javnosti, ne isključujući niti jednu društvenu skupinu, već upravo povezuje i osnažuje civilno društvo provođenjem kulturno-umjetničkih, sportskim, humanitarnim i edukativnim inicijativama.

Autor: Žana Jukić

Razvoj informativne platforme „Hrvatski branitelj“ UP.02.1.1.10 koji sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost iznosi 1.302.730,93 HRK.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Udruge Priznajem.

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.