Četiri savjeta kako odmoriti oči nakon dugog gledanja u ekran

Svi provodimo previše vremena gledajući u ekrane. Skloni smo pregledavanju između telefona, radnog računala i televizora, prije nego što ponovimo isto sljedeći dan. I to ima utjecaja na zdravlje naših očiju.

Iako korištenje računala neće štetiti vašim očima, cjelodnevno buljenje u ekran pridonijet će naprezanju očiju ili umornim očima. Naprezanje očiju ili umor očiju uobičajeno je stanje koje može uzrokovati bol u očima, zamagljen vid, glavobolje i poteškoće s koncentracijom.

Premda obično nije ozbiljno, stvarno je neugodno. Budući da se naše vrijeme pred ekranom uvijek povećava, važno je poduzeti korake kako bismo zaštitili svoj vid i smanjili ove neugodne simptome, kako piše Metro.

Trljanje dlanovima

Snažno trljajte ruke jedna o drugu 10 sekundi kako biste stvorili toplinu i energiju između dlanova. Nježno stavite dlanove preko očiju i zatvorite oči.

Uzmite nekoliko dubokih udisaja i dužih izdaha dok se počnete opuštati. Osjetite kako toplina i tama počinju polako umirivati ​​i topiti svaku napetost u stražnjem dijelu vaših očiju. Pustite ruke da se tamo odmore dok toplina polako ne nestane.

Trepćite

Ako predugo gledate u ekran, to može utjecati na to koliko često trepćete, a ako trepćete manje, to može dovesti do suhih očiju. Sjednite ili stanite uspravno. Neka ramena budu opuštena, vrat ispravljen i gledajte naprijed. Treptaj vrlo brzo 10-15 sekundi. Nježno dopustite vašim očima da se zatvore, slegnu i omekšaju.

Primijetite kako se oči osjećaju. Pokušajte ponoviti barem jednom svakih sat vremena.

Zumiranje

Ovo je sjajna vježba za oči kada se pokušavate usredotočiti i ojačati očne mišiće. Sjednite u udoban položaj. Fokusirajte se na objekt u daljini i ostanite tamo nekoliko sekundi.

Premjestite fokus na objekt koji vam je bliži i gledajte ga nekoliko sekundi. Premjestite fokus na nešto što vam je blizu poput palca. Okrenite pogled – prvo natrag na srednji objekt, a zatim na udaljeni objekt.

Ponovite ovu vježbu nekoliko puta u razdoblju od dvije minute.

Kolutanje očima

Prevrtanje očima vrlo je učinkovita vježba kada se radi redovito. Može pomoći u jačanju mišića očiju i poboljšanju oblika vaših očiju.

Sjednite ili stanite uspravno. Neka vam ramena budu opuštena, a vrat ispravljen i gledajte naprijed. Pogledajte udesno, a zatim polako okrenite očima prema stropu. Okrenite oči prema dolje ulijevo, a odatle prema podu. Učinite to u smjeru kazaljke na satu i suprotno od kazaljke na satu.

 

Izvor: Večernji.hr

Foto: Pexels

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.