BOŽINOVIĆ: Nema potrebe da parlamentarni izbori budu prije rujna


Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova u utorak je poručio da vladajuća koalicija – čiji je dio i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića – “ide dalje” do parlamentarnih izbora za koje vjeruje da će biti na jesen.

Činjenica da je zagrebački HDZ danas glasovao protiv Bandićevog prijedloga GUP-a ne znači kraj suradnje HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti na državnoj razini, potvrdio je Božinović u razgovoru za Dnevnik RTL televizije. “Koalicija ide dalje – do (parlamentarnih) izbora”, rekao je.

Nema potrebe izbori budu prije rujna

HDZ na gradskoj razini, dodao je Božinović, zaključio je da će uložiti određeni broj amandmana i da je to njihov uvjet da prihvate GUP. “To se nije dogodilo i stvari se resetiraju”, rekao je Božinović koji ne vidi nikakve potrebe da parlamentarni izbori budu prije rujna. “Ali, što se HDZ-a tiče, on je uvijek spreman za izbore”, dodao je.

Božinović je u sklopu unutarstranačkih izbora u HDZ-u glasnogovornik tima Andreja Plenkovića te je komentirao aktualna “prepucavanja” između njihovog i tima koji predvodi Miro Kovač koji se kandidira za mjesto predsjednika HDZ-a kao Plenkovićev konkurent.

Opovrgnuo je tvrdnju, izrečenu u izjavi RTL-u, vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave – koji se kao član Kovačevog tima kandidira za mjesto zamjenika predsjednika stranke – da sadašnje vodstvo HDZ-a s pozicije moći utječe na članstvo te im je, uz ostalo, otežano prikupljanje potpisa za kandidaturu.

“Ne znam iz čega je to zaključio. Svi koji su jučer najavili svoju kandidaturu dobili su obrasce i mogu slobodno skupljati potpise članova za potporu kandidature. I ne samo to. Mislim da su pravila tako demokratična da je jedan od zaključaka da ako netko podrži jednog kandidata, može i drugog. Dakle uopće se na to ne gleda. Nije se ograničavao broj primjerice na one koji plaćaju članarinu – preko 200 tisuća članova ima pravo glasa”, rekao je Božinović.

Činjenicu da je aktualni zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, koji podupire Kovačev tim, opovrgnuo Plenkovićevu tvrdnju da je upravo Brkić bio prvi koji je “zazivao” koaliranje s HNS-om koji je dio aktualne vladajuće većine, Božinović je prokomentirao rekavši kako je “očito dosta kolektivne amnezije ovih dana”.

“Ima toga još”, dodao je te potvrdio kako pritom misli i na Miru Kovača, vezano uz njegov aktualni negativan stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, u odnosu na ranije stavove kada je, podsjetio je Božinović, Kovač kao član tada oporbenog HDZ-a, napadao SDP-ovu vladu da nije usvojila Istanbulsku konvenciju.

U HDZ-u nema raskola, postoje različita gledišta

Nije se složio da je, u kontekstu unutarstranačkih izbora, došlo do raskola u HDZ-u. “Postoje različita gledišta, a u svemu tome bitno je koliko si vjerodostojan. A Plenkovićev tim sigurno nije krenuo ni na koga. Sve što je bilo rečeno u javnom prostoru bila je reakcija na optužbe koje nisu utemeljene”, ustvrdio je.

Nada se da će članovi Plenkovićevog tima pobijediti na izborima za sve stranačke pozicije. ”Mislim da su to biografije koje jamče povjerenje članova HDZ-a. A članovi će odlučiti”, rekao je.

Kao ministar unutarnjih poslova RH Božinović je odgovorio i na pitanje vezano uz bivšeg zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića koji je bio na tajnom zadatku kada je snimljen u prebrzoj vožnji, zbog čega je u konačnici razriješen dužnosti, ali i oslobođen krivnje na zadarskom Prekršajnom sudu.

Nakon više puta ponovljenog pitanja zna li je li Ćelić bio na tajnom zadatku, Božinović je na kraju rekao: “Ne znam ono što ne trebam znati”.

“Pričekat ćemo što će istraga zaključiti i onda ćemo nastaviti”, dodao je./HMS/

Autor: Predrag Martinović

Najnovije

Kako bi poboljšao vaše iskustvo na portalu, Jastrebarska Stvarnost pohranjuje privremene kolačiće u korisnička računala. Kolačići su tekstualne datoteke koje ne mogu naštetiti vašem računalu, a ako želite, možete ih obrisati u vašem pregledniku, no onda će vam se obavijest pojaviti prilikom sljedećeg otvaranja portala. Kolačiće možete onemogućiti u postavkama. Naša je dužnost zbog direkcije EU (EU Cookies Policy) zatražiti dozvolu za pohranjivanje kolačića. Pročitajte naše uvjete korištenja i pravila privatnosti za više informacija.

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Ispod je lista izvora koji automatski postavljaju kolačiće na Vaš uređaj. Možete ih pojedinačno uključiti ili isključiti u bilo kojem trenutku. Pročitajte više u našim pravilima privatnosti

Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.

Ova opcija je uvijek automatski uključena i postavlja samo jedan funkcionalni kolačić u Vaš preglednik kako bi sustav znao koje su vaše postavke. Taj kolačić spriječava nepotrebno pojavljivanje ovog prozora.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Analytics usluge koja prati Vaše korištenje ove stranice. Također dozvoljava instalaciju Google Analytics kolačića.

Google Analytics prati koje članke čitate, koliko vremena provodite na stranici i ostale parametre Vaše aktivnosti na našoj stranici. Koristimo Google Analytics uslugu kako bismo što bolje mogli analizirati korištenje naše stranice te na taj način pružili najbolju moguću uslugu Vama.

Isključivanjem ovog kolačića onemogućavate učitavanje skripte Google Analytics-a i onemogućavate praćenje Vašeg kretanja na ovoj web stranici.

Ovaj kolačić će dozvoliti učitavanje skripte Google Adsense usluge koja koristi prikupljene podatke o Vašim aktivnostima na internetu kako bi Vam omogućila personalizirane oglase na našim stranicama.

Isključivanjem ovog kolačića, onemogućavate Google skriptu koja instalira kolačić na Vaš preglednik koji služi kako bi Vam donio relevantne, personalizirane oglase na našoj web stranici.

Uključivanjem ovog kolačića dozvoljavate učitavanje skripte našeg partnera "Midas Network d.o.o." koja prikazuje relevantne oglase na našim stranicama.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate našem partneru "Midas Network d.o.o." prikazivanje relevantnih, sponzoriranih oglasa.

Ovaj kolačić dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje prikazivanje i korištenje Facebook sustava za komentiranje članaka.

Onemogućavanjem ovog kolačića spriječavate učitavanje i korištenje Facebook komentara na našim stranicama što također spriječava instalaciju Facebook kolačića koji prati Vaše ponašanje na našim stranicama kako bi Vam mogao prikazati relevantnije sadržaje kasnije.

Ova opcija dozvoljava učitavanje skripte koja omogućuje povezivanje sa sustavom "OneSignal" koji koristimo kako bismo Vas mogli obavijestiti o svim novim sadržajima na našoj stranici ako prihvatite slanje notifikacija na Vaš uređaj.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za uslugu "OneSignal" koja u tom slučaju neće raditi. Ako želite obavijesti o novim sadržajima na našim stranicama, omogućite ovu opciju i prihvatite notifikacije kada Vam se pojavi prozor s upitom.

Dozvoljavanjem ove opcije prihvaćate učitavanje fonta na našoj web stranici koji dolaze sa Google-ovih servera. Google svakom takvom konekcijom prikuplja podatke korisnika.

Onemogućavanjem ove opcije spriječavate učitavanje skripte za Google Font-ove što spriječava njihovo prikupljanje podataka korisnika, ali također onemogućava učitavanje zadanog fonta na web stranici što bi moglo narušiti Vaše korištenje stranice.